vrijdag 8 juli 2011

Honningsvag - Noordkaap en terug: 68 km en 1248 hoogtemeters

Woensdag 6 juli

71°10’21’’ Noorderbreedte en 5°C !!

Vanmorgen zijn we uit Havoysund met de Hurtigruten op de middag in Honningsvag aangekomen.
Een vriendelijke dame in het reisbureau regelt er onze terugreis met de Hurtigruten naar Trondheim ( donderdag om 6:15 vertrekken en aankomen op zondag in de vroege morgen).

We maken ons op voor onze 34 km naar de Noordkaap.
Het is bewolkt en er staat een strakke wind wanneer we rond 15:00 vertrekken. Het is ook erg koud en de wind verhoogt nog het koudegevoel (cfr. Frank Deboosere).

Na een vrije vlakke aanloop worden we al snel geconfronteerd met een lange klim met stukken van 9% en toch kunnen we onze winterkledij goed verdragen. Het gebied is totaal verlaten en we voelen ons nietig in deze immense en onherbergzame omgeving. We worden af en toe voorbijgereden door motorfietsers, auto’s en campers, maar het is niet de overrompeling waar we in sommige verslagen over gelezen hebben. We krijgen wel veel aanmoedigingen en dat ‘supporteren’ doet deugd als het een beetje moeilijk gaat.


We ontmoeten de fiere Noorse vader met zijn al even fiere 11-jarig zoontje die we deze morgen op de ferry hebben leren kennen. Zij zijn al boven geweest en nu reeds op de terugweg. Zij zijn pas aan hun avontuur begonnen en willen naar het meest zuidelijke punt van Noorwegen fietsen!


 
Hoe hoger we komen hoe strakker en ijziger de wind wordt. Het doet een beetje aan de Ventoux denken.



We zijn gelukkig en ook een beetje trots wanneer we de parking van het Noordkaapcentrum oprijden. Na de korte fotosessie ( te koud en te veel wind) trakteren we onszelf op een warme chocomelk en een stuk taart.

Het blijft bewolkt een zelfs een beetje mistig, zodat het weinig zin heeft om op de middernachtzon te wachten. We besluiten wijselijk om zo vlug mogelijk terug naar Honningsvag te fietsen.
De « afdaling « is ook behoorlijk lastig en we zijn blij en dankbaar dat we veilig terug beneden zijn
De komende 3 dagen ruilen we onze fietsbenen voor zeemansbenen !

Epiloog:
Het is de bedoeling om na een bezoek aan Trondheim de nog resterende 130 km tot in Fölling waar onze camper staat, te fietsen. Daarna ‘camperen’ we terug naar huis.

We hopen dat jullie een beetje meegereisd hebben en danken voor de vele e-mails en sms-jes die ons deugd hebben gedaan.

vera en michel

5 opmerkingen:

  1. vera en michel,
    zonet jullie laatste verslag gelezen; jullie hebben de noordkaap bereikt : proficiat ! we hebben gelezen, de foto's bekeken, meegereisd, meegevoeld en van hieruit mee genoten ; het jullie dan ook nog eens echt horen vertellen daar kijken we al naar uit ; geniet nog van het fietsen en camperen en tot ziens !! magda, jos en co

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Vera en Michel,

    Weten niet of ons berichtje daarnet is doorgegaan. Mocht blijken van niet : bij deze een dikke proficiat voor de fantastische fietsreis die jullie tot een goed einde gebracht hebben ! Dat moet een zalig gevoel geven ...

    bewonderende groetjes van Ann, Stefaan en kids

    BeantwoordenVerwijderen
  3. va en moe,

    ook van ons drieën een hele dikke proficiat. Het was zeer leuk om te lezen en te zien wat jullie iedere dag beleefd hebben, we zullen het missen ;-)).

    thomas

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen