zondag 22 augustus 2010

buongiorno en calimera !





Op een camping in Parga (Gr) in een zalige ligstoel die we van een sympathiek Nederlands koppel gekregen hebben en met een pintje dat Nederlandse Wim ons koel serveerde (tof hé!) soezen we in de namiddagzon en dat is nodig. Onze eerste Griekse fietsdag zit erop en die zullen we niet licht vergeten. Van Igouminitsa naar Parga langs een kustweg is ongeveer 50 km met heel wat klimmetjes. Die vallen nogal mee maar het is de hitte die het zo zwaar maakt ! We nemen een pauze in het iets luxueuze havenstadje Sivota en lunchen op z’n Grieks in Perdika maar tussendoor ….. Klimmen en zweten maar het parcours is prachtig !

Maar terug naar Bari waar we op 17 augustus geland zijn. We schepen in rond 22h en zijn verrast door de douanecontrole. Wij moeten enkel ons paspoort tonen (moesten ze weten wat we allemaal mee hebben !!) maar auto’s worden bijna binnenste buiten gekeerd ! Aan boord hebben we een deck chair en dat is nu niet dé ideale slaaphouding. Na alle houdingen te hebben uitgeprobeerd belanden we uiteindelijk met onze slaapzak op het dek, onder een tafel en slapen we toch enkele uurtjes. Een mens leert z’n plan trekken !

In Bari fietsen we onmiddellijk naar de basiliek van de goede sint aan wie we onze brief voor 6 december afgeven kwestie van er vroeg bij te zijn. Dan ontbijten op een echt Italiaans terrasje, tussen ‘echte’ Italianen, met ‘echte’ Italiaanse koffie en croissants ! Siamo in Italia !
Het oude Bari is pittoresk, het nieuwe Bari is verrassend mooi.
We fietsen een tijdje langs de kust maar kiezen dan nogal vlug voor het binnenland. Druiven en nog eens druiven maar dan niet voor de wijn maar voor de consumptie. Het landschap is nu niet echt boeiend maar de steden die we in fietsen wel !!

Rutigliano, een fraai stadje waar we door haast iedereen aangesproken worden. Zonder overdrijven, maar iedereen wil ons helpen, iets vragen, iets vertellen … de kapper komt buiten, twee heren roepen een winkelier buiten die broodjes met parmaham en échte mozzarella voor ons klaarmaakt ….
En dan Turi, Putiqnano, geen to does bij reisagentschappen maar gewoonweg prachtig.
Na de druiven en de olijfgaarden, de trulli waarvoor Puglia zo bekend is. Je ontdekt er tientallen her en der in het landschap maar Alberobello is « het mekka van de trulli ». Je moet er wel de commerce én de drukte bijnemen.
We kamperen in de buurt zodat we ‘s anderendaags, in de koelte en zonder al de toeristen, Alberobello bezoeken.
Ons eeuwig probleem ‘wat doen we met onze fietsen en bagage’ als we samen op stap willen, lost een vriendelijke dame op ! Ze geeft ons de sleutel van haar kleine tuin midden de trulli en spreekt een plekje af waar de sleutel later kunnen terug leggen !

Puglia heeft nog meer te bieden dan de trulli en zo ontdekken we het schitterende Locorotondo en het verrassende Cisternino. Ook Martina Franca zet je best op jouw lijstje !
‘s Avonds belanden we in een b&b, een masseria (vroeger veeboerderij) in Carovigno. We slapen een nacht in een klein appartement en als we ons verhaal doen (oa boot in Brindisi) stelt Pietro, de patron, voor om er onze tent op te slaan voor de tweede nacht. Er zijn nl geen kamers meer vrij.
We genieten, maar dan ook echt genieten, van twee mooie avonden met twee Italiaanse families, met Pietro, zoon Francesco en van het lekkere typische eten van de streek. En wat de tent betreft, we hebben nog nooit op zo’n locatie gestaan !

Vrijdag 20 augustus : arrividerci Italia !
Vandaag nemen we de boot naar Igouminitsa, naar Griekenland !
Francesco is zo attent om voor ons een vroeg ontbijt te voorzien zodat we rond 7h kunnen vertrekken. De afvaart is voorzien om 11h maar het is nog een end fietsen en misschien is er opnieuw strikte controle !! Maar niet bij de Italianen !
Deze keer installeren we ons in de fauteuils van een van de vele decks zodat de 8 uur lange overtocht comfortabel verloopt.

Er is een uur tijdsverschil dus is het reeds laat als we in Igouminitsa aanmeren. Prachtige zonsondergang maar te laat om nog een 8tal km door te fietsen en tent op te slaan (in het donker!). Michel vindt - met al zijn charme - nogal vlug een kamer tg laagseizoen tarief en met garage voor onze fietsen - luxe !!
Eerste Grieks etentje, eerste Griekse nacht, eerste Grieks ontbijt en dan de baan op !! En zoals jullie reeds gelezen hebben was onze eerste Griekse fietsdag nogal warm (op z’n zachts uitgedrukt!).

Het is niet evident om internetaansluitingen te vinden, dus worden de teksten iets langer maar hopelijk genieten jullie ook een beetje met ons mee. Het is echt een hele belevenis en neen we zijn het nog niet moe om iedere dag (bijna iedere dag) tent op te zetten/ af te breken, soms in vrij sobere omstandigheden ons plan te trekken, te zweten zoals nooit te voren….. We krijgen er zoveel voor terug !
Een groet aan alle ‘volgers’ - ook de anonieme - en voor deze avond
Kalinichta !!
(ik rij met blaadje op mijn stuurtas met Griekse schrijfwijzen van steden waar we naartoe moeten en leer onderweg het alfabet!)

vera en michel met 3000 km op de teller

!!!!!!!! PS : welcome to Désirée & Antoninio ! We hope you found the little note we left for you and hope to hear from you by mail !
Enjoy your stay !
!!!!!!! PS : Michel et Marie Noelle : nous nous trouvons en Grèce après 3000 km ! Amitiés !

2 opmerkingen:

  1. de zestig voorbij en onder een tafel slapen ... man man man miserie miserie!

    blij te lezen dat jullie er nog steeds plezier in hebben.

    groetjes uit tielt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sommigen dansen op de tafel en anderen slapen eronder, voor ieder wat wils.
    Maurice

    BeantwoordenVerwijderen