woensdag 25 augustus 2010

Wie betaalt de veerman ?




Gisteren via de delta van de Acheron gefietst. Dat zegt jullie misschien niet veel maar het is via deze rivier dat Hermes de doden naar het rijk van Hades (de onderwereld) bracht. Voor de overtocht moest tolrecht betaald worden vandaar dat de doden altijd een muntstuk bij zich moesten hebben !

Deze morgen (23 augustus) met de werkmieren (zeker een centimeter groot!) vroeg uit de veren en ontbijt met fruitsap en nectarinen. Als dat niet gezond is ! Op weg naar Preveza nemen we een tweede ontbijt wel aan een druk kruispunt kwestie van de Athene-sfeer al wat ‘op te snuiven’ !!
Na een 5-tal km komen we aan de Preveza-tunnel waar we met de fiets niet doorheen kunnen. Op het internet gevonden dat er een soort taxi-dienst met camionettes bestaat en inderdaad, na een telefoontje komt er een tiental minuten later een kleine pick-up, worden de fietsen erin geladen en snorren we - gratis - door de toltunnel.

We fietsen door een ander Griekenland, vlakker, met wat landbouw, schapen en verweerde schaapsherders, weg van de zee. Pas in Paleros - schitterend vrij authentiek vissersdorp waar we uiteraard terrassen - fietsen we terug langs de kustlijn. Op en af maar niet echt lastig en het is nog niet té warm.

Mitikas is onze geplande stop voor vandaag omdat er verder geen campings meer voorzien zijn en we echt de hitte van de namiddag willen vermijden. En Mitikas is Griekenland op z’n best, een dorp dat het Grieks karakter bewaard heeft en waar ik voor het eerst het echte Griekenland-gevoel krijg !! Typische restaurants met tafels en stoelen tot aan de waterlijn, een ‘hoofdstraat’ waar na de middag alle leven uit verdwenen is en waar je voelt dat men op het ritme van de zon leeft.
Wie heeft nu zin om te picknicken als je al die schitterende terrasjes ziet ? Een Griekse Piet H. stelt voor ons een kleine middagmenu samen en we voelen ons hier onmiddellijk thuis.

De camping ligt aan het einde van de dorpsstraat, oogt misschien niet spectaculair (het sanitair is dat in elk geval niet!) maar het onthaal is super vriendelijk en we krijgen de laatste staanplaats die al bij al een ideaal plekje blijkt te zijn.
In de namiddag steekt een bries vanuit zee op die de warmte heel wat dragelijker maakt. Vanavond staat er spaghetti met tonijn uit eigen keuken op het menu !!
dinsdag 24 augustus : Mitikas - Mesologi : 93 km
De weg tussen Mitikas en Astakos is gewoonweg schitterend ! Lastig maar met telkens een ander uitzicht op de zee aan de ene kant, op het ruwe gebergte aan de andere kant. Voor en na Astakos krijgen we een serieuze klim maar nadien fietst het makkelijker alhoewel het weer erg warm wordt.
Deze streek is helemaal niet toeristisch en de dorpen waar we doorheen fietsen hebben noch hotel noch kamers dus wordt het een langere fietsdag en belanden we uiteindelijk in een chique hotel. Michel regelt een kamer tegen gunsttarief en 's avonds gaan we lekker Grieks eten in het dorp.
woensdag 25 augustus : Mesologi - Lambiri : de Peloponesos
De route naar Antirio is druk, het wegdek slecht en de omgeving weinig aantrekkelijk ... of zijn we teveel verwend ?
De brug tussen Antirio en Rio/Patras is een spectaculair maar levert een derde lekke band op die Michel, zoals altijd, in een handomdraai herstelt.
Via de oude staatsbaan fietsen we richting Athene en door werken aan de autostrade in aanbouw is ook hier nogal wat vrachtverkeer.
In Lambiri slaan we onze tent op en staan op een tiental meter van de zee !!
Het doet ons wel wat nu Athene dichterbij komt ! We moeten al denken aan het regelen van een terugvlucht en zo ....

2 opmerkingen:

  1. terugvlucht ?
    niet plooien hé !
    op zijn minst toch ne keer proberen met de fiets !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey globetrotters Ver-Michel-A
    Jullie schuiven op hé. Het einddoel nadert. het valt me op dat jullie outfits aangepast zijn aan de natuur. M draagt vooral rood, cfr de gloeiendhete rode zon en de inspanningen, V houdt het bij turkwaze en pastelkleuren. Turkwase voor de turken en pastel voor de nabijheid van de zee. In ieder geval we genieten ook van jullie teksten en foto's.
    Denk er aan geachte ouders dat jullie zoon Steven verjaart op zaterdag. Vieren julli dat ook met een extra lange fietsdag? Vandaag jullie kaart ontvangen, met Gregory alles prima verlopen.
    druilerige groetjes uit Vichte

    BeantwoordenVerwijderen