maandag 2 augustus 2010

Gospic Kroatie 2220 km : na 3 dagen regen opnieuw zomer !











dobar dan !
oftwel dag iedereen !
het verhaal van Anna en Marko, van het chique hotel met winkelkarretjes en geen water, van Michel die net niet in een meer belandt, van de beer die geen beer bleek te zijn ..... dat horen jullie later wel eens maar dat we het goed stellen en genieten van onze tocht, dat zal jullie wel duidelijk zijn.
Een kort overzicht van de voorbije dagen.
Na een hernieuwe kennismaking met Ljubliana, de stad met de meeste terrassen per inwoner van Europa, en na een vrij zware en warme rit zijn twe terug in Dane (Ribnica- Slov) geweest bij Bernarda waar we enkele jaren terug logeerden; een zeer hartelijke ontvangst van een echt toffe madam.
Pech tot nu toe : twee lekke banden !
29 juli : Dane-Vas(Sloveens-Kroatische grens) : in de gietende regen !
We schuilen regelmatig in een bushokje maar na 43 km houden we het voor bekeken (water staat in onze schoenen!! Sonja,Dorine, Eric, jullie kennen dat hé!) en draaien de weg af naar een prachtige B&B bij Andrea die ons een heerlijke warme maaltijd serveert en waar we een droge en rustige namiddag doorbrengen.
30 juli : grens over in Brod na Kupi : regen-koud-en 18° temperatuur én helling !!!
Het bar slechte weer doet dit deel van Kroatie oneer aan want het landschap gaat verloren in regen en mist. Gelukkig brengen enkele herten die zomaar ons pad kruisen wat kleur in dit troosteloze landschap.
Twee druipnatte fietsers zien ze hier waarschijnlijk ook voor het eerst en we worden soms echt aan- en nagestaard.
Echt genieten is er vandaag niet bij. We zijn blij dat we even buiten Ogulin een droog onderkomen vinden in een uitgewoond hotel. Maar het restaurant is zeer lekker en maakt alles goed.
Dixit Michel : het regent nooit een ganse dag !! maar hier in Kroatie moet Michel zijn stelling herzien !!
de laatste dag van juli : Ogulin-Plitviska Jezera (=meren)
Na een sober confituur/choco ontbijt fietsen we - in de regen (we doen zelfs de moeite niet om droge kousjes aan te trekken) richting Plitviska door een niet toeristisch deel van Kroatie. De weg is vrij goed maar het water blijft op de baan staan zodat we kletsnat worden en soms zelfs een gratis douche krijgen !!
De streek ademt een ongelooflijk troosteloze tristesse uit! Komt het door de regen, de vele opgesloten huizen, de zichtbare armoede, komt het door de beladen geschiedenis, de kogelgaten nog duidelijk zichtbaar, de verwittiging voor mijnen, de overwoekerde kerkhoven omdat er niemand meer is om die te verzorgen ...
Dichter bij Plitvicka wordt het landschap prachtig, zelfs mysterieus door de regen-nevel, de natte bossen, de stilte. We fietsen nu door het Unesco beschermd natuurpark, over een zeer slechte weg, maar uniek om dit met de fiets te doen.
Op een km van de ingang van het park boeken we een kamer voor 2 nachten bij Marko en Anna. Ook dat is een verhaal apart van twee eenzame mensen die veel meegemaakt hebben maar die ons als familie ontvangen hebben.
's Anderendaags genieten we onder een stralende zon van een prachtige zes uur durende wandeling in een schitterend decor. Myriam, je hebt niet overdreven !
2 augustus : Plitvicka-Gospic
Opnieuw volop zomer als we afscheid nemen van Anna en Marko en richting Korinica fietsen. De weg is behoorlijk druk maar eenmaal in K. fietsen we opnieuw langs een zalige rustige verkeersarme weg richting Gospic. Af en toe een klim (naar 980m) en verder genieten van de stilte op het hoogplateau.
Ook hier worden we echter geconfronteerd met de gevolgen van de Balkanoorlog. De vele graven en gedenkstenen onderweg van gesneuvelde jonge mensen op 4-8-95 doen er ons toch even bij stil staan hoe goed we het hebben.
Geen camping of sobe (kamers) in Gospic dus wordt het hotel Ana.
km totaal 2220 km
Morgen fietsen we richting Pag, "ons eerste eiland" !!
dovidenja !
michel en vera

3 opmerkingen:

  1. 'het regent nooit een hele dag' ...
    waar gaat het met dit klimaat naar toe,
    als zelfs deze wijsheid van onze klimaatgoeroe
    MS uit M niet meer geldt ...

    We genieten van jullie enthousiast verslag !

    Jos & Magda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nog een lange weg te gaan ... maar 't zal lukken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De vorige reactie was van Bart :-)
    Ik heb wat problemen gehad om een reactie te plaatsen, was bij wijze van test.

    Ook wij genieten van jullie enthousiast verslag, wel een beetje verbaasd over de vele regen die jullie hebben gehad.

    Derde poging, hopelijk lukt het nu ..

    Maar op zaterdag 4 september is er terug fietstocht voor Germain. Ik heb met Eric Claeys afgesproken maar ik heb geen e-mail adressen van degene die de voorbije jaren hebben meegefietst vandaar probeer ik het langs deze weg. Jos, Filiep, Thomas en Steven als jullie e-mail adressen hebben, kan je ze altijd doorsturen naar mij hilde.stockman@skynet.be zo kan ik nog een 'officiële' uitnodiging sturen.

    BeantwoordenVerwijderen