zaterdag 9 juni 2012

Una giornata particulare!


Zaterdag 9 juni
Het" miezert" een beetje bij het opstaan maar "het  zal opklaren na de vieren", voorspelt weerman Michel !
En gelijk heeft hij want ondertussen genieten we op ons kamerterras van het schitterend uitzicht op de Lago di Como, van fietsers die - de ene al gezwinder dan de andere - via de haarspeldbochten naar boven fietsen en genieten we na van een mooie dag.



Vandaag is het Michel's dag en verzorgt hij de redactie !

Tot onze (aangename) verassing merken we dat we op slechts 700 m van Ghisallo geslapen hebben en zijn  eigenlijk wat te vroeg op de afspraak. We bezoeken eerst de kapel van de Madonna del Ghisallo waar heel wat memorabilia van wielerkampioenen van vroeger en nu (Cadel Evans)  muren en plafond « sieren ».





In het museum worden we verwelkomd door Conservatore Floriano Albè. We overhandigen het gedenkshirt van Jean-Pierre Monseré en ontvangen als geschenk het  boek 'Ghisallo, cuore del ciclismo'. Ik maak de vergelijking tussen Jean-Pierre Monseré (WK 1970) en Fabio Casartelli (Goud Olympische Spelen Barcelona 1992). Beiden beloftevolle jonge profwielrenners aan het begin van hun carrière. Opmerkelijk detail: Fabio Casartelli is geboren in Como op 16 augustus 1970, de dag dat Jean-Pierr Monseré wereldkampioen werd in Leicester)



Na de middag ontmoeten we Direttore Carola Gentilini die terug komt uit Venetië waar een aantal schilderijen uit het Museo del Ciclismo tijdelijk in het Guggenheim museum ten toon gesteld worden.

Dé verrassing van de dag en onze reis is de ontmoeting met de ' Leone delle Fiandre': de 91-jarige Fiorenzo Magni! Heel sympatieke man die ook de tijd neemt om het boek te tekenen. Ongelofelijk dat we dat mogen meemaken !


We nemen uiteraard ook ruim de tijd om het museum te bezoeken. Schitterende architectuur en inrichting. Het museum toont de evolutie van de fiets en brengt uitgebreid hulde aan de Italiaanse campionissimi. Er is slechts één buitenlander die ook heel belangstelling krijgt. Het zal niemand verwonderen dat het om Eddy Merckx gaat.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten